Založ si blog

Slovenská „real“ rozprávka o 21. storočí

Prvé dejstvo

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna malá krajina, v nej jedna malá firma. Mala sídlo tam, kde aj tak nič nie je, no niečo tam predsa len bolo. Majiteľom firmy bol príslušník najdemokratickejšieho národa, žijúceho na jednej z miliardy planét našej Slnečnej sústavy, na okraji nekonečného ohromného Vesmíru.

Jedného pekného dňa sa teda majiteľ zamyslel nad svojimi ziskami. Pokiaľ to len trochu bolo možné (čo po väčšinu času jeho majiteľovania bolo) nevrážal zarobené dukátiky do firmy uprostred „Ničoho“, ale posielal domov mame. Veď je normálne, že keď je človek ďaleko od domova, myslí na svojich najbližších. Na ich blaho. Aby sa mali tam doma dobre. Preto robil všetko pre to, aby čo najviac zarobených dukátikov dostala mama. Mama sa tomu zo začiatku veľmi tešila, vychvaľovala svojho syna, kade chodila. Bol vzorný, úspešný, nezabúdal, odkiaľ pochádza.

 

Synovi sa nejako podarilo oblbnúť „tých hore“, na koho území dočasne pobýval, aby mu prejavovali navyše vďaku za to, že práve v ich krajine podniká, že bol tak milý a zlatý a dobrovoľne sa ujal firmičky uprostred Ničoho.

Tá vďaka bola však zadefinovaná veľmi čudnými slovami, ktoré sa v rozprávkach nepoužívajú, boli to slová „daňové prázdniny“. Oni tak trochu navodzujú dojem, že je to všetko fajn a easy, veď predsa prázdniny sú vždy pozitívne. Čas plynul, prázdniny boli v plnom prúde, stroj šlapal na plné obrátky.

 

Ale ako všetko vo Vesmíre má svoj koniec, lebo má, tak aj prázdniny uprostred Ničoho museli skončiť. A skončili. A všimla si to aj mama, ktorá si veľmi rýchlo zvykla na slastný pocit ničnerobenia a užívania si dukátikov od synáčika. Začala byť nervózna, nespokojná, citovo ho vydierala, že ju nemá dosť rád a nemyslí na ňu. Bola zvyknutá na pravidelné dodávky lesklých dukátikov. Lenže ona chcela odrazu ešte viac.

Syn sa zamyslel. Veľmi skoro prišiel na geniálny plán.

 

Vymyslel podporu tohto zapadnutého regiónu tak, že k nemu do firmičky prídu na skusy a niektorí možno aj natrvalo pracovať mladí, čerství, práve doštudovaní z miestnej univerzity. Zároveň všetkým ukáže, ako mu na tom zapadnutom regióne záleží. Na oko.

No na platy pre absolventov potrebuje predsa dukátiky. Synáčik vedel, že nemôže odčerpávať z dukátikov pre svoju mamu. Tak sa veľmi rýchlo rozhodol, že dukátiky pre čerstvých mládencov a dievky nazbiera tak, že poprepúšťa zabehnutých, skúsených, z jeho pohľadu „starých“. Veď on sa predsa nemusí starať o cudzích starých. On sa musí postarať iba o svoju starú mamu.

Servilní tejto malej krajiny mu za to ešte zatlieskali.

 

Syn to takto robil roky, pravidelne, prijímal čerstvých neskúsených, prijímal potlesk a pochlebovanie o tom, aký je úžasný a aké má veľkorysé srdce. Na druhej strane púšťal k vode starších, vzdelaných a skúsených, vyhadzoval ich ako vrecia s pieskom z teplovzdušného balóna, ktorý musí stúpať, inak sa zrúti na zem. Nič lepšie totiž vymyslieť nedokázal. No hlavné bolo, že synova mama sa upokojila a dala na chvíľu pokoj.

 

Druhé dejstvo

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna malá krajina, v nej jedna malá firma. Mala sídlo tam, kde nič nie je. No niečo tam predsa len bolo. Majiteľom bol takpovediac Brat kmeňa v tejto malej krajine. Keď debatovali vo firme, nepotrebovali tlmočníka. Boli si blízki. Alebo sa tak aspoň tvárili.

Zdalo sa, že všetko bežalo hladko, výroba, predaj aj zisky boli podľa predstáv. Ale tak, ako neexistuje v celom Vesmíre nekonečný rast, nemôže existovať ani neustály nekonečný rast zarobených dukátikov. Tak sa Brat – Majiteľ zamyslel, ale akosi narýchlo, zbrklo. Alebo sa skôr zamyslela jedna falošná hlava z domáceho bratského kmeňa, ktorá sa tvárila, že všetkému na svete rozumie. Brata – Majiteľa zaujímal iba okamžitý efekt. Po vsugerovanej bleskovej analýze sa Brat zameral na jeden zo svojich obchodov, kde neboli dobré čísla. Miloval tabuľky a grafy. Bratovi stačil pohľad do počítača a na konto v banke. Nič ostatné ho nezaujímalo. A tak mu jedna „múdra“ hlava podsunula myšlienku, že nech odstráni človeka, zodpovedného za tento stav. Milované grafy, tabuľky a konto sa upravia.

Brat – Majiteľ bez rozmyslu prikývol a veci sa dali do pohybu. Ten, kto túto situáciu spôsobil musí z obchodíku preč. Fajn. Máme to.

No ale odrazu sa hlavy zamysleli, že keď pustia človeka, ktorý u nich pracuje 20 a viac rokov, odídu s ním aj vedomosti, skúsenosti a nadobudnuté znalosti. Čo teraz s tým? Ako to vymyslieť?

Bratské hlavy od zeleného stola prišli na geniálny nápad.

„Prepustíme z firmy osobu, ktorá je u nás len rok a osoba, ktorá toto celé spôsobila, bude zachránená. Huráááááá !!! Ale sme to výborne vymysleli…“

 

EPILÓG

Z prvej firmičky vyhodili skúseného človeka, pretože tam bol príliš dlho.

Z druhej firmičky vyhodli tohto istého človeka, pretože tam bol príliš krátko.

Tento človek má ale už svoj vek, ako sa vraví, „Mladosť je fuč a do dôchodku ešte ďaleko.“

A kamkoľvek pôjde, kdekoľvek sa opäť zamestná, všade bude tým ohrozeným druhom, ktorý je tam krátko.

A takpovediac, prvý na odstrel.

Koľkokrát ešte?

Koľkokrát sa to dá zniesť?

Nedokončená

02.12.2020

Len chvíľu som s tebou a celá z teba nežniem. plačem a ľúbim. Blúdim, keď ťa neviem nájsť, strácam sa, keď prestáva tvoj hlas priasť. Na koľko týždňov mám ťa ešte? Nie som žiadny veštec som iba Žena. Potichu zaľúbená. Tak potichu až mi duša kričí bez zjavných vonkajších príčin. Bez spoločnej adresy sme, bez bozku z lásky a rannej kávy čo všetko spraví. [...]

Poviem to trochu inak

21.04.2020

Aj keď nás po tejto zemi veľa nekráča, je nás na Slovensku len niečo málo cez päť miliónov, no pokojne by sme mohli byť žiarivým príkladom pre zvyšok sveta. Tak ako to bolo v novembri 1989 a tiež na prelome rokov 1992-1993. V oboch prípadoch sme sa dokázali zachovať slušne, pokojne, rozvážne. Doteraz nás vo svete dávajú za príklad. A v histórii to už takto bude [...]

Divoký Západ na východe EU

23.09.2019

„Keď má tiecť krv u nás, tak bude aj v Košiciach!“ Vyhlásil v roku 2015 vysokopostavený predstaviteľ oceľovej Matky (aj matka vo Votrelcovi bola veľká a oceľová…) v Pittsburghu po tom, čo si uvedomili a rozhodli, že musia zatvoriť niekoľko dlhodobo stratových prevádzok v USA a samozrejme prepúšťať zamestnancov. Prepúšťanie sa ale vtedy malo dotknúť aj [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

laluna

Na svet sa občas treba pozrieť očami človeka, ktorý práve spadol z Mesiaca.(S.Radič)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 194908x
Priemerná čítanosť článkov: 2565x

Autor blogu