Založ si blog

Články o Rómoch … a reakcie na ne

Asi pred týždňom som napísala článok „Romistan – Zem fiktívna“. Hneď na druhý deň som naň dostala reakciu cez súkromnú správu, citujem : „Pekný článok. Skoro ako keby som ho ja písal :), len debatu naň asi neuvidíš… V tomto štáte je pravda o cigáňoch rasistická. Je to smutné, ale je to tak. A vraj pravda víťazí. Zatiaľ zvíťazil chorý rozum.“ (koniec citátu)

Nie je predsa možné, aby ľudia na toto nemali žiadny názor (povedala som si). Týka sa to nás všetkých, či už priamo alebo nepriamo. Ale tento anonym mal pravdu. Do dnešného dňa je debata pod článkom prázdna…

V poslednej dobe sa mi zdá, že vzniká akosi veľa článkov či už blogerských, aj tých novinárskych, v televíznych reportážach sa hádam denne spomenie téma „Rómovia“, v rôznych podobenstvách a na rôznych televíznych staniciach.
Po prečítaní jedného z množstva článkov o Rómoch som si prešla aj diskusiu k nemu. Niekoľko príspevkov „z ľudu“ ma zaujalo, nadobudla som pocit, že by nemali len tak zapadnúť prachom…
__________________________________________________________________________________

Ja skromne odhadujem, že za
60 rokov od 2. sv. vojny dostali Cigáni a Rómovia na Slovensku bezprácne na dávkach a podporách takých sto miliárd korún v starej mene. Ak to bolo ešte viac, čo môže byť, nech mi je odpustené – ako vravel istý Čarnogurský, čo Rómom ***** pod ich balkónmi upratoval šiel. Nuž, a tie miliardy slušným a pracujúcim na Slovensku vždycky chýbali, a teraz zvlášť. Tak je to, panička Nicholsonová. Nie vaše bludné sny a drísty, ale znižovanie ich populácie súbežne s ich zamestnaním a využívaním možností tr. práva – to je cesta, nie tisíce eur za narodenie ďalšieho celoživotného poberača dávok či invalida. Ak ma tu aj zmažú, aj tak nezmažú pravdu, lebo pravda či realita je zo dňa na deň desivejšia. Ani popretie Galilea nezabránilo tomu, aby sa Zem neotáčala okolo Slnka.

ĽPR (Ľudia proti rasiszmu)
BRATISLAVA – Médiá sa snažia ospravedlniť páchateľa tragédie v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, ktorý usmrtil sedem ľudí, a štylizujú ho do role „zúfalého, bezmocného introverta, ktorého k skutku dohnala nespratná rómska rodina“.

Tvrdí to občianske združenie Ľudia proti rasizmu (ĽPR) v otvorenom liste médiám, ktorým žiada novinárov o solidaritu s obeťami. Za menej ako 24 hodín sa k Výzve pridalo 235 signatárov z radov občianskych a ľudskoprávnych aktivistov, zástupcov tretieho sektora a občanov. ĽPR upozorňuje na citlivosť zverejňovaných informácií a potenciál sťahovať verejnú mienku do negatívnych, etnicky nabitých postojov. „Žiaľ, s úprimným poľutovaním musíme konštatovať, že pod takýto charakter verejnej mienky sa podpisuje aj spôsob, akým média o incidente informujú verejnosť,“ píše sa vo výzve.
Názor čitateľa :
Vážené občianske združenie ĽPR,
tentoraz ja vyzývam v otvorenom liste Vás. Žiadam Vás, aby ste prestali bezprácne parazitovať na slove „RASISMUS“, aby ste prestali čerpať nehorázne sumy z projektov na pomoc cigáňom a hlavne, aby ste si prestali financovať z týchto prostriedkov určených na sekundárny boj proti chudobe svoje bachory. Ak chcete skutočne pomáhať proti rasizmu, tak sa chyťte lopaty a cestujte od osady k osade a učte cigánov robiť. A samozrejme, najlepšie sa bojuje , ak ide človek príkladom. Takže si láskavo nasťahujte domov po jednej cigánskej famílii a naučte ich, aby Vám „nenašpinili“ na koberec a neváľali sa po sebe nadržaní pred očami vašich detí akonáhle im zahučia hormóny.
PS:Sedieť v koženných sedačkách, občas niečo zabliakať do novín a bezprácne sa priživovať na cigánskom probléme nie je boj proti rasizmu, ale rasizmus najhrubšieho zrna.

A ma tento problem vobec riesenie?
Co tak si pripustit, ze tento problem nema riesenie. Mozno je chyba vo mne, ale ja neverim ani na jedno z rieseni uvedenych v rozhovore s L. Nicolsonovou ani z prispevkov pod clankom. Komunitne centra, vzdelavacie aktivity, rozvojove programy, prispevky, zasluhove mechanizmy, internatne skoly, ploty, mury …… Skuste „integrovat“ hrusku do kosa s jablkami s viziou pretvorenia hrusky na jablko …. Jediny vyznam vidim v tom, ze v individualnych pripadoch moze dane opatrenie zabrat, ale riesenia problemu ako takeho sa to nedotkne. ( skusim este jeden „ovocinarsky priklad“ – nieco ako triedenie hrusiek v kosiku; tie ktore su zdrave mozes vytriedit, i ked to tiez neznamena, ze nezhniju neskor, ale tie ktore su zhnite ….. tam uz vela nenavymyslas. Otazka by mohla zniet, aky je pomer tych zdravych a zhnitych hrusiek v kosiku?)

Ľudom, ktori
maju moc riesit cigansky problem by som najprv nastahoval na ich pozemok 100 najhorsich ciganov aspon na jeden rok, aby pochopili co to je byvat v blizkosti s tou zberbou. Tento rozhovor s pani Nicholsovou je iba obycajna predstava najivneho cloveka, ktori asi este na vlastnu kozu nezazil aki su!!! Na cigana plati jedine tvrda ruka a hlavne zakon by mal platit na kazdeho rovnako a nie to co sa deje na slovensku, ved cigani su kocovny naturalny narod ktory ma v genoch zakorenene putovat za zdrojmi obzivy, tz. ak vycerpaju na danom mieste zdroj idu dalej a na Slovensku nasli evidentne vyhodny zdroj….cigani sa riadia iba jednym pravidlom: ked davaju, tak ber a my im davame prst a oni beru celu ruku. Nejaku dobu som zil vo Svajciarsku, tam nebol ziaden problem davku dostali len ked odpracovali neprerusene 5 rokov a ak zdemolovali prideleny socialny byt museli nahradit skodu a este si to aj odsedeli.

Na cigánov tvrdú ruku !
Pre mňa je zaujímavé zistenie,že cigánsky problém nebol majoritnú spoločnosť obťažujúcin problémom v kultúrnych dejinách v tých obdobiach a v tých krajinách,kde vládli diktátori tvrdou rukou.Nebol prob- lémom v Hitlerovom Nemecku ani Stalinovom Rusku,nebol prioritným problémom v Rumunsku za Ceaušesca. Dá sa z toho odvodiť poznanie,že toto neprispôsobivé etnikum so silným sklonom k parazitickému spôsobu života potrebuje k riadnemu spôsobu života prinútiť a nie doprosovať sa,aby tak urobili a presviedčať ich donekonečna,že je to v ich prospech ,čo nevedie k žiadnym pozitívnym výsledkom.Príkladom by malo byť Francúzsko,ktoré vôbec neberie ohľad na nesúhlas nadnárodných európskych inštitúcií ani mimovládnych organizácií,ktorí s deportáciami cigánov z Balkánu zásadne nesúhlasia a považujú ich za diskrimináciu, a robia si poriadky vo svojej krajine tak,ako to sami považujú za účinné riešenie.A vôbec pritom nerobia výnimky,prisťahovaný Cigán, ktorý nepracuje a žije z podpôr,musí krajinu opustiť.Pritom vedia.že náklady na letenku pre celú rodinu späť na Balkán sú pre štát lacnejším riešením,ako ich živiť z podpôr.A to aj za cenu,že niektorí sa budú vracať opakovane a deportácie bude preto potrebné opakovať.Nicholsonová má pravdu,žiadne výnimky a preferovanie,žiadne internátne školy financované zo spoločného.ale tvrdá disciplína vo väzbe sociálnych dávok nielen na školskú dochádzku,ale i aktivitu v nej.Kto pozná problematiku špeciálnych,predtým osobitných škôl vie,že majú školské pomôcky i tašky zadarmo,výdatné desiaté za centíky,preplácané cestovné náklady,napriek tomu do školy sa chodia vyspať najmä v čase poberania podpôr, kedy sú nevyspaté a často už vo veku 10-12 rokov v škole opité a predráždené. Aké učebné výsledky môže pedagóg dosiahnuť u takýchto žiakov,nakazených príkladom nezodpovedných rodičov ?Dnes sme svedkami, že policajti sa boja v styku s nimi pritvrdiť,aby ich neobvinili z diskriminácie.Vyrastá nám tak nová generácia kriminálnikov ,ktorí sa dožadujú nadštandardných práv, ktoré si účinne vynucujú.Ak na Luníku IX.zničia bytovku tak,ža má narušenú statiku a treba ju zbúrať,beztrestne ich presťahujeme do inej,novej,a za dva,tri roky sa môže prípad opakovať.Toto nie je cesta k zmene spôsobu života,k tomu ich treba donútiť.

Srandovné na tom je, že
stále je to o tom, že MY ideme riešiť ich problém. A chýba mi tu vyjadrenie druhej strany. ČI vôbec ONI chcú niečo meniť. Lebo tam je problém zakopaný, že druhá strane NECHCE meniť nič.

Lunik XI…
Suhlasim s pani Nicholsonovou ze toto nestastne sidlisko sa nemalo nikdy postavit toto bola chyba komunistickej garnitury ale zial je to tu a myslim si ze najdolezitejsie by bolo znizit ich populaciu lebo sa mnozia ako potkany ,nikdy sa nikomu nepodari ich prevychovat oni to maju v genoch dat im koce ,vozy a hen ich poslat na vandrovku nech sa pracu kadelahsie ,my Kosicania ich uz mame plne zuby,ziju z nasich dani ,kradnu ,vrazdia ,bojite sa vyjst na ulicu,lebo ich mate vsade!!!

Sídlisko LIX nebolo postavené pre Rómov, ale pre silové zväzky, malo to byť najkrajšie sídlisko v Košiciach. Problém nastal vtedy, keď naši Rómovia začali devastovať Hlavnú ulicu, Kováčskú ulicu, čiže historické jadro Košíc. Bolo treba niečo urobiť a tak sa rozhodlo vysťahovať ich na jedno miesto a to bol spomínananý Lunik.

Súhlasím…
Cigáni boli odjakživa kočovníci,tak im nakúpme vozy a nech idú,kam chcú,len nech sa už preboha stratia z východu a vyskúšajú trebárs Bratislavu.Bola by som zvedavá na reakcie kompetentných,keby s nimi mali také problémy,ako my.Súhlasím s pani tajomníčkou v jednom-zákon platí pre všetkých.Lenže niekto múdry v minulej vláde vymyslel,že ak cigán chodí do školy,jeho mater dostane mesačne za každé cigánča odmenu 17 EUR.Bežne si tak jedna rodina za dodržiavanie zákona zarobí mesačne navyše sto aj viac Eur.Podľa počtu školopovinných detí…K tomu zadarmo každý deň desiatu za skoro euro a školské pomôcky za 33 eur. Spočítajte si,koľko to je na jedno dieťa za rok k sociálke a prídavkom navyše!No bodaj by sa nenaparovali,keď už nevieme,čo by sme im ešte dali!
_________________________________________________________________________________

Viem, že moje/naše články tento problém nevyriešia. Ale aj o nepríjemných veciach je treba hovoriť, aj na nepríjemné témy by si ľudia mali vytvárať názor. Aký-taký, ale názor.
Kedysi nám k zmene pomohlo štrngotanie kľúčov. Môj vlastný zväzok kľúčov je odvtedy o čosi väčší, ale to, čo sme s našimi kľúčami dokázali v ’89-tom sa už asi nezopakuje. Kľúčami zmenu nedosiahneme. Niečo sa musí zmeniť, mám pocit, že toto dlho nevydrží.
Napadá ma v tejto súvislosti myšlienka z dejepisu …
tisíc rokov sme za túto zem „bojovali“ … a teraz ju pustíme pomedzi prsty dostratena?

Nedokončená

02.12.2020

Len chvíľu som s tebou a celá z teba nežniem. plačem a ľúbim. Blúdim, keď ťa neviem nájsť, strácam sa, keď prestáva tvoj hlas priasť. Na koľko týždňov mám ťa ešte? Nie som žiadny veštec som iba Žena. Potichu zaľúbená. Tak potichu až mi duša kričí bez zjavných vonkajších príčin. Bez spoločnej adresy sme, bez bozku z lásky a rannej kávy čo všetko spraví. [...]

Poviem to trochu inak

21.04.2020

Aj keď nás po tejto zemi veľa nekráča, je nás na Slovensku len niečo málo cez päť miliónov, no pokojne by sme mohli byť žiarivým príkladom pre zvyšok sveta. Tak ako to bolo v novembri 1989 a tiež na prelome rokov 1992-1993. V oboch prípadoch sme sa dokázali zachovať slušne, pokojne, rozvážne. Doteraz nás vo svete dávajú za príklad. A v histórii to už takto bude [...]

Divoký Západ na východe EU

23.09.2019

„Keď má tiecť krv u nás, tak bude aj v Košiciach!“ Vyhlásil v roku 2015 vysokopostavený predstaviteľ oceľovej Matky (aj matka vo Votrelcovi bola veľká a oceľová…) v Pittsburghu po tom, čo si uvedomili a rozhodli, že musia zatvoriť niekoľko dlhodobo stratových prevádzok v USA a samozrejme prepúšťať zamestnancov. Prepúšťanie sa ale vtedy malo dotknúť aj [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

laluna

Na svet sa občas treba pozrieť očami človeka, ktorý práve spadol z Mesiaca.(S.Radič)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 194904x
Priemerná čítanosť článkov: 2565x

Autor blogu