Hniloba z Bruselu

5. októbra 2011, laluna, Politika

€urópska únia je chorá. Jej vedenie je plné hlupákov a špekulantov. Nič iné ma v súvislosti s touto inštitúciou dnes nenapadá.

Tohto roku sme mali krásnu jar a celkom slušné leto, až na tých pár chladnejších týždňov. Jeseň je priam nádherná. Je to čas, keď sa z polí zberá úroda, plody práce, potu a umu našich slovenských eštedružstevníkov.

V pondelok podvečer som si v správach pozrela reportáž o tom, aké zemiaky sú NAJ-NAJ. Vraj také, ktoré majú 4 až 7 centimetrov. Väčšie zemiaky sa už predávať nesmú, tak rozhodla chorá teta €urópska únia. Pritom veľké „nadrozmerné“ zemiaky sa kvalitou tým menším úplne vyrovnajú. Tak potom ?

Tento rok máme na Slovensku nadúrodu zemiakov, krásnych zemiakov. V reportáži priamo z poľa bolo aj cez telku vidieť, že aj z vonku vyzerajú pekne a zdravo. Tí, čo ich pestujú, by si mohli po neúrodnom roku 2010 ich predajom konečne pekne zarobiť. Veď prečo nie? Konečne nech aj slovenský hospodár voľnejšie dýcha. Slovenská konkurencia tým „ktovieodkiaľ“ dovezeným. V obchodoch by klesla cena. Ale všetko je tak trochu inak.

V časti tohtoročnej úrody dosahujú zemiaky rozmer až 10 centimetrov. Tieto je zákaz predávať, vraj ich pravdepodobne dostanú poľovníci a použijú pre zver, či čo. Niektorí poľnohospodári (vraj) túto nadrozmernú úrodu zakopú naspäť do zeme. A ktovie, či nakoniec tieto zemiaky neskončia vo svinských válovoch ? To znamená, že svine zožerú kvalitné a chutné zemiaky, ktoré nespĺňajú rozmerovú normu a my, ľudia, budeme v obchodoch nakupovať zemiaky, síce podľa normy, ale také, ktorým bolo špeciálnym postrekom zabránené rásť do nadrozmerných veľkostí ?

Zemiaky boli potravou chudobných … a dnes ?

To kam sme sa my to už dostali ?