Ruža bez vône

28. októbra 2010, laluna, Vôňa lásky

Žijeme vedľa seba, dýchame ten istý vzduch, pozorujeme všetci to isté Slnko, Mesiac, hviezdy, kdekoľvek na Zemi sa nachádzame. Niekto len prejde okolo nás, niekto sa aj prihovorí, s niekým sa zoznámime, niekto s nami zdieľa mladosť, niekto pracovný zhon a niekto celý život. Až príde chvíľa a dozvieme sa správu, že jeden z týchto ľudí je už preč. Navždy.

Včera sa mi to stalo. Kráčala som po chodbe, rozprávali a smiali sme sa s priateľkou. Práve sme sa vrátili z obeda. Oproti nám po chodbe kráčala kolegyňa. V pološere som si všimla, že držala v ruke hárok papiera. Tvárila sa akosi inak. Mlčky došla až k nám a bez slova nám ukázala čierne písmená na prednej strane. Na ňom ako do kameňa vyryté meno našej bývalej kolegyne. Zmĺkli sme a každá pre seba sme si prečítali Parte. Zomrela náhle. Mala 62. Bola na dôchodku len pár rokov.

Naposledy sme spolu hovorili niekedy v lete. Zdala sa po hlase spokojná, veselá a hrdá na svojho syna, o ktorom často a veľmi rada hovorila. Darilo sa mu a vtedy bola najšťastnejšia.
Ani som nepomyslela, že by to mohol byť náš posledný rozhovor. Bol. Dochádza mi to pomaly. Ale stále nemôžem uveriť, že už nikdy nezavolá…

Asi je v poriadku, keď zvyčajne dopredu neuvažujeme, čo keď tu niekto z blízkych a známych už nebude. To by sme sa iba zbytočne dopredu obávali a strachovali. Nepreciťovali by sme radosť z prítomnosti. Smútok patrí na koniec všetkého. Na konci všetkého je o to viac intenzívny, ale tak to má asi byť.

Hoci radšej by som si ju uchovala v pamäti s tým jej šťastným a veselým rozprávaním z nášho posledného rozhovoru, idem na pohreb. Okolnosti rozhodli za mňa. Objednala som veniec a zajtra pred obradom ho pôjdem položiť k jej truhle…
____________________________________________________________________________________