Chyba v matrixe, ktorá sa nedá opraviť

31. augusta 2010, laluna, Nedá mi...

Ťažko uveriteľná udalosť zo včerajšieho rána z Devínskej Novej Vsi bola opakovane vysielaná vo všetkých televíziach. Televízne štáby prinášali najčerstvejšie informácie priamo z miesta udalosti. Prerušené vysielanie TV Markíza včera pred 16. hodinou ukazovalo opakovane miesto činu, ležiaceho muža na mokrom chodníku, výpovede svedkov a zábery na ulicu, plnú zvedavých ľudí.

Po skončení mimoriadneho spravodajstva o 16:00 podľa televízneho programu začala na Markíze ďalšia epizóda amerického seriálu NCIS. Úvodná scéna : záber na umývadlo, kde si pod tečúcou vodou ktosi umýva zakrvavené ruky. Kamera švenkne na ležiacu ženu s rozpáraným bruchom a skleneným pohľadom. Vrah potom spokojne odchádza z domu a v aute pobozká sexi priateľku.

Nechcem tým povedať, že dnešná tragédia sa udiala kvôli NCIS. Je však na zamyslenie, že takéto filmy a seriály sú vysielané v dennom čase, počas celého dňa.

Kedysi, v hlbokom „totáči“, keď TV vysielala večerné filmy s násilnosťami, vraždami a podobnými scénami, pred filmom sa na minútu zobrazila biela štvorcípa hviezda takmer cez pol obrazovky a každému to bolo hneď jasné. Deťom aj rodičom.

Násilie. To virtuálne vrastá pomaly do hlavy, do duše. Necítime ho, ale je, existuje.
Koľko znesie človek, aby ostal človekom?