WHO alias Pandémia, s.r.o.

16. augusta 2010, laluna, Nedá mi...

 

Generálna riaditeľka WHO informovala krízový štáb WHO a následne verejnosť dňa 10. augusta o ukončení pandémie chrípky. Doteraz som ani len netušila, že pandémia sa dá ukončiť vyhlásením. Tak to potom mohla pani riaditeľka to vyhlásenie urobiť oveľa skôr. Dostatočne skôr na to, aby štáty sveta nemuseli zbytočne vyhodiť milióny bubákov na zakúpenie vakcíny proti AH1N1.

Najväčší krik bol okolo chrípky začiatkom minulého leta. Niektoré štáty nakúpili aj dvojnásobné množstvo vakcíny oproti počtu obyvateľov. Po minuloročných prázdninách prišiel Helloween, Dušičky, po nich Vianoce. V správach nič viac o pandémii. Vakcína bola rozpredaná a zaplatená. Ľudia však bez obáv naďalej cestovali po svete. Nespomínam si, že by v tomto roku bol niekto v hlavných správach spomenul, ako naďalej narastá počet nakazených a zomrelých. Možno preto, že to pandémia nebola. Tohto roku sa spomínala tak maximálne v súvislosti so štatistikami tých, ktorí sa pandemickou vakcínou dali zaočkovať.

Dnes ráno som počula v rádiu, že zo Slovákov sa dalo zaočkovať 1,1% a zamestnanci zdravotníctva niečo nad 2 percentá. Ficova vláda nakúpila pre slovač vakcíny za 7,6 milióna €. Vakcína má 1 ročnú trvanlivosť alebo životnosť, akokoľvek to nazvem, je jasné, že všetko, čo sa zvýšilo spláchnu pekne do hajzla.

O odmenách šéfov farmaceutických firiem sa taktne mlčí.

 

V piatok 13teho augusta ma na nete zaujal článok o juhoázijskom superbacile, obsahujúcom gén nazvaný NDM-1, ktorý zabil jedného Belgičana. Vraj sa nakazil v nemocnici v Pakistane. Úplne prvým bol jeden chudák Švéd, u ktorého tento superbacil zistili (vraj) v minulom roku. Liečil sa v nemocnici v Indii. Britský lekársky časopis zverejnil minulý týždeň, že tento superbacil bol zistený u 36-tich Britov, ktorých ošetrili v Južnej Ázii. Aj Austrália vraj hlási tri prípady nakazenia týmto bacilom.

 

Pani generálna riaditeľka nezostane bez práce. Našťastie.