Založ si blog

Spravodajstvo . . . alebo čo to vlastne je ?

TA3 vznikla pred 10-timi rokmi. Boli niečo ako čerstvý vetrík do nášho zatuchnutého novinárskeho prostredia. Previedli nás niekoľkými voľbami. Diskusie sa mi v porovnaní s ostatnými (dvoma) slovenskými televíziami zdali byť najvyváženejšie.
Ale čosi sa zmenilo. Už dlhšie mám pocit, že odkedy je šéfom TA3-ky Gučík, akoby ich obraz naberal krivé línie. Zvlášť to sledujem teraz, v období týchto volieb. Najnovšie ma až zarazila neobjektívne zostrihaná upútavka na Voľby 2012. V telke som ju videla už skutočne veľa krát. Započúvala som sa do slov jednotlivých „politikov“, vnímala som celý šot ako celok bez rozdielu. Bez ohľadu na to, kto mi je alebo nie je „blízky“. Nadobúdala som však stále silnejší pocit o tom, ako tendenčne je zostrihaný. Možno to bol aj zámer. Dala som si námahu a pripájam presný text tohto šotu :
___________________________________________________________________________(začiatok šotu)
Matovič (stojí za „kecpultom“ v budove NRSR, s transparentom v rukách) :
Ty by si mal ist prvý, ty debil. A prosím vás pekne sa tu nerozčulujte, lebo ja si naozaj stojím, že ten človek je debil.
„MÁME TO ZRÁTANÉ ?“
Radičová
To vážne ma idete vťahovať do týchto gorilích hier?
Dzurinda
Čistému je všetko čisté … to je taká biblická zásada. Ja som nevidel v tom pozvaní od pani Radičovej nič zlého.
„KTO VYHRÁ ?“
Figeľ
Tento biely tím mladých ľudí chce ísť po celom Slovensku ponúknuť cestu pre krajinu… (odseknutý vo vete…)
Fico
(…na Figeľa v sekunde nadväzuje Robo) …neťahajte prosím SMER – Sociálnu demokraciu do kauzy, ktorá je spojená s druhou Dzurindovou vládou.
„TO BUDETE POZERAŤ, AKO STE HLASOVALI“
Sulík
Niekoľkokrát som sa s pánom Kočnerom stretol, pretože bol pre mňa jedným zo zdrojov informácií z prostredia politiky.
„SLEDUJTE VOĽBY 2012“
____________________________________________________________________________(koniec šotu)
Našla som na Wikipédii :
Podprahové vnímanie je vnem, ktorý je podaný pod limitom uvedomelého zmyslového vnímania. Vnímajúca osoba vníma vnem, ale v danom okamžiku si ho neuvedomí. Podprahové vnímanie sa považuje za druh nevedomého vnímania. Podprahové vnímanie je možné spracovať iba cez elektromagnetický či mechanický signál – svetlo a zvuk. Nedávne štúdie dokazujú, že podprahové vnímanie môže ovplyvňovať budúce správanie osoby. Obsah signálu prejde osobe bez uvedomenia priamo do podvedomia.

Údajný princíp podprahového ovplyvňovania

Ľudský mozog so svojou obmedzenou kapacitou dokáže prijať len obmedzené množstvo informácií. Vedomie môže byť informáciami zahltené a v tej chvíli sa k slovu dostáva podvedomie, cez ktoré je možné menej kontrolovane s ľuďmi manipulovať.
Podprahové signály je možné využiť na :

  1. nevedomé a manipulatívne zneužívanie vplyvu podprahových signálov na ľudskú psychiku zo strany iných
  2. pozitívne (tiež nevedomé) ovplyvňovanie ľudskej psychiky zo strany iných
  3. k dobrovoľnému a vedomému preprogramovávaniu tých častí svojej vlastnej mysle, ktorú inak nedokážeme podľa svojich predstáv ovplyvňovať

Odhalené podprahové manipulácie, týkajúce sa aj politiky :

  • Problematike sa rozporuplne venoval aj americký špecialista na reklamu James Vicary. Ten v roku 1957 oznámil , že prostredníctvom prístroja nazvaného tachioskop do projekcie filmu umiestnil zábery s nápismi „pi Coca-colu“ a „jedz popcorn“, a poukazoval na to, že sa zvýšil predaj týchto výrobkov. Neskôr, v roku 1962 Vicary svoje pôvodné tvrdenie o vkladaní motivačných záberov vyvrátil a priznal, že to bol len marketingový ťah. Taký istý experiment prevedený Henrym Linkom nepreukázal žiadny nárast predaja Coca-coly či popcornu. V dôsledku prvého experimentu ale vznikla široká diskusia o problematike podprahových signálov. Jeden z článkov z Saturday Review, autorom ktorého bol Norman Cousins, položil napr. spoločnosti otázku: „Ak týmto spôsobom je možné predať popcorn, potom je rovnakým spôsobom možné predať aj politikov a všetko ostatné?

  • V roku 1988 spôsobil pre odhalené využitie podprahového vnímania volebný škandál mediálny odborník Jean Montaldo, keď sa zistilo, že opakovane umiestnil do vysielania kanálu Anténne 2 podprahový snímok vtedajšieho prezidenta Mitteranda. I keď tieto praktiky odhalené boli a producent sa musel ospravedlniť, Mitterand voľby vyhral.

  • Podprahové vnímanie bolo preukázané v roku 2000, keď dvaja americkí senátori požiadali o prešetrenie spotov republikánskej strany, ktoré boli vysielané počas prezidentskej kampane. Zistilo sa, že v spotoch boli v určitých intervaloch volebné heslá prekrývané nepostrehnuteľnými nápismi RATS (Potkany) či BUREAUCRATS DECIDE! (Úradníci rozhodujú!).

  • Odhalením pokusu o nevedomú manipuláciu vyvolala škandál televízna stanica ATN, ktorá sa v roku 2000 snažila zvýšiť sledovanosť svojich programov podprahovým príkazom: Seď a dívaj sa!

Výskumy

Na overenie účinnosti podprahových informácií sa uskutočnilo viacero pokusov. Výsledky niektorých potvrdzovali účinnosť tejto metódy ovplyvňovania ľudského podvedomia a správania, no tieto neboli nikdy prevedené vedecky presne.
Seriózna lekárska veda nepopiera, že podprahové vnímanie existuje, no patrí do kapitoly málo prebádaných javov. Skutočnosť, že podprahové vnímanie ovplyvňuje naše reakcie, potvrzuje experiment, ktorý uskutočnil pražský neurológ Josef Faber: na obrazovke medzi zábermi premietal divákom slušné, ale tiež mimoriadne urážajúce oslovenia. Impulzy boli zmyslovo nepostrehnuteľné, a predsa diváci reagovali na neutrálne oslovenia pokojne a urážajúce slová u nich vyvolali neurovegetatívnu odpoveď (napr. zvýšený pulz).
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Priam sugestívne sa vo vysielanom šote na TA3 podsúvajú týždne omieľané „pravdy a klamstvá“. Teraz je úplne jedno, z koho úst vychádzajú. Jednotliví politici sú v šote ukázaní tak, akou nálepkou boli a sú označovaní už mesiace.
Matovič je šašom od júna 2010 a ním aj ostane…
Radičová je v polohe političky a ženy, ktorá kladie furt nejaké blbé otázky a už nikto nemá nervy jej na ne odpovedať…
Dzurinda hovorí niečo ale vlastne nehovorí nič – vlastne tak ako vždy…
Figeľ jediný hovorí akože o nejakej ceste do budúcnosti…
Fico je nevinný a už ho radšej do ničoho nenamáčajte, lebo…
…a Sulík už do smrti bude musieť vysvetľovať a obhajovať samého seba…
Akoby to z obrazovky hovorilo : „Už máme víťaza, len vám to musíme dobre natlačiť do hláv, aby ste pri volebnej urne náhodou nezastrečkovali…“
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nedokončená

02.12.2020

Len chvíľu som s tebou a celá z teba nežniem. plačem a ľúbim. Blúdim, keď ťa neviem nájsť, strácam sa, keď prestáva tvoj hlas priasť. Na koľko týždňov mám ťa ešte? Nie som žiadny veštec som iba Žena. Potichu zaľúbená. Tak potichu až mi duša kričí bez zjavných vonkajších príčin. Bez spoločnej adresy sme, bez bozku z lásky a rannej kávy čo všetko spraví. [...]

Poviem to trochu inak

21.04.2020

Aj keď nás po tejto zemi veľa nekráča, je nás na Slovensku len niečo málo cez päť miliónov, no pokojne by sme mohli byť žiarivým príkladom pre zvyšok sveta. Tak ako to bolo v novembri 1989 a tiež na prelome rokov 1992-1993. V oboch prípadoch sme sa dokázali zachovať slušne, pokojne, rozvážne. Doteraz nás vo svete dávajú za príklad. A v histórii to už takto bude [...]

Divoký Západ na východe EU

23.09.2019

„Keď má tiecť krv u nás, tak bude aj v Košiciach!“ Vyhlásil v roku 2015 vysokopostavený predstaviteľ oceľovej Matky (aj matka vo Votrelcovi bola veľká a oceľová…) v Pittsburghu po tom, čo si uvedomili a rozhodli, že musia zatvoriť niekoľko dlhodobo stratových prevádzok v USA a samozrejme prepúšťať zamestnancov. Prepúšťanie sa ale vtedy malo dotknúť aj [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

laluna

Na svet sa občas treba pozrieť očami človeka, ktorý práve spadol z Mesiaca.(S.Radič)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 194909x
Priemerná čítanosť článkov: 2565x

Autor blogu