Založ si blog

Gorily v hmle

Časť prvá

Existuje film, ktorý je životopisným príbehom Dian Fosseyovej, rehabilitačnej sestry z USA, ktorá posledných niekoľko rokov svojho života venovala výskumu a ochrane vzácneho druhu afrických horských goríl. Takmer okamžite sa v nej zapálila láska k týmto nádherným veľkým zvieratám. Robila všetko pre to, aby ich ochránila a mohli spokojne žiť vo svojom prirodzenom prostredí. Neskôr táto jej láska prerástla do posadnutosti, čo začalo nevyhovovať určitým záujmovým skupinám v oblasti (aj tam boli a istotne stále sú záujmové skupiny). Začala byť nepohodlná pre tých, ktorí ju podporovali ale aj pre pytliakov, ktorí gorily, dospelé ale aj mláďatá, lovili pre suveníry alebo pre zoologické záhrady, ktoré dobre zaplatili. Pytliaci dokázali zabiť gorilu len kvôli jej ruke, pretože si zákazník želal mať tento suvenír. Otrasné.

Dej filmu jednoznačne smeroval ku tragédii, ktorá sa nakoniec aj stala. Dian žila v džungli, opúšťali ju aj najbližší priatelia, zostala sama. Až ju raz našli mŕtvu v chatrči, v ktorej bývala. Zomrela násilnou smrťou, ktorú nikdy nikto nevyšetril. Páchateľ je dodnes neznámy. A gorily sa možno ďalej lovia na suveníry.

Americká herečka Sigourney Weaver zahrala túto postavu fantasticky, verne, akoby sa do Dian prevtelila. Odporúčam pozrieť tento film, ak ste ho ešte nevideli.

Časť druhá

Stredovek, ťažké aj temné obdobie Európy. Obyčajného jednoduchého človeka si cirkev podmaňovala rečami o potrestaní za hriechy, o nebi a pekle, o večnom zatratení. Veď keď toto hovorila vzdelaná a bohatá cirkev, musela to byť pravda.

Na strane druhej chudobných ovládala šľachta. Vykorisťovala a zotročovala tak, že sa z toho nijako nedalo vymaniť. Ak niekto konal proti cirkevným a svetským zákonom bol potrestaný. Šľachta častokrát úspešne suplovala túto trestajúcu úlohu cirkvi, udržiavala sa takto vo falošnom priateľstve s mocnou cirkvou, ktorá zase mala výhody od šľachty vo forme tučných darov a peňazí, za ktoré si šľachta kupovala hodnosti a svätenia (symonia). Tresty aj voči malým priestupkom boli exemplárne a kruté. Napríklad krádež sa trestala odťatím rúk, falšovanie peňazí sa trestalo smrťou. Množstvo ďalších techník mučenia a zabíjania, kde obeť ukrutne trpela, napichovanie na kôl, sťahovanie z kože za živa, lámanie na kolese, rozštvrtenie, atď. Boli to kruté tresty, ich úlohou bolo hlavne odstrašiť ďalších, ktorí by sa odvážili konať proti zákonom a zásadám.

Epilóg

O slovenskej gorile, ktorá je (zatiaľ) sama, bez samca, už vieme. Bolo o nej už popísané dosť. Dúfam, že bez samca aj ostane a nebude sa chcieť rozmnožovať.

Čo sa ďalej bude diať s tými, ktorí v nej priamo vystupujú, na to si ešte všetci počkáme.

Verím (možno naivne), že zlodeji budú potrestaní. Politický dôchodok ako trest je ale MÁLO. Určite je veľa možností ako potrestať zradu, klamstvo, okradnutie nás všetkých. Nemôžu to byť stredoveké tresty, to je jasné, ale beztrestnosť, ktorej sa tešili doteraz, už musí skončiť.

Verím, že tí, ktorí sa aktuálne snažia všetko vyšetriť, odhaliť, nebudú zastavení, ohrozovaní, vydieraní, unášaní alebo im bude inak bránené konať v mene spravodlivosti.

„Padni komu padni“, už niekoľkokrát zopakoval Daniel Lipšic. Nech mu to vydrží a nech sa mu darí. Ako on sám povedal v relácii „Na telo“, teraz treba sledovať výroky jednotlivých predstaviteľov strán. Ľudia nie sú hlúpi a dokážu si urobiť vlastný názor.

Nedokončená

02.12.2020

Len chvíľu som s tebou a celá z teba nežniem. plačem a ľúbim. Blúdim, keď ťa neviem nájsť, strácam sa, keď prestáva tvoj hlas priasť. Na koľko týždňov mám ťa ešte? Nie som žiadny veštec som iba Žena. Potichu zaľúbená. Tak potichu až mi duša kričí bez zjavných vonkajších príčin. Bez spoločnej adresy sme, bez bozku z lásky a rannej kávy čo všetko spraví. [...]

Poviem to trochu inak

21.04.2020

Aj keď nás po tejto zemi veľa nekráča, je nás na Slovensku len niečo málo cez päť miliónov, no pokojne by sme mohli byť žiarivým príkladom pre zvyšok sveta. Tak ako to bolo v novembri 1989 a tiež na prelome rokov 1992-1993. V oboch prípadoch sme sa dokázali zachovať slušne, pokojne, rozvážne. Doteraz nás vo svete dávajú za príklad. A v histórii to už takto bude [...]

Divoký Západ na východe EU

23.09.2019

„Keď má tiecť krv u nás, tak bude aj v Košiciach!“ Vyhlásil v roku 2015 vysokopostavený predstaviteľ oceľovej Matky (aj matka vo Votrelcovi bola veľká a oceľová…) v Pittsburghu po tom, čo si uvedomili a rozhodli, že musia zatvoriť niekoľko dlhodobo stratových prevádzok v USA a samozrejme prepúšťať zamestnancov. Prepúšťanie sa ale vtedy malo dotknúť aj [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

laluna

Na svet sa občas treba pozrieť očami človeka, ktorý práve spadol z Mesiaca.(S.Radič)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 195523x
Priemerná čítanosť článkov: 2573x

Autor blogu