Založ si blog

Romistan – Zem fiktívna

Koľko energie, duševnej aj fyzickej, koľko peňazí v československej, neskôr samostatnej toť slovenskej a teraz európskej mene bolo vynaložených na to, aby sa Cigáni (sorry, Rómovia) naučili žiť tak, ako je to pre nás „Gádžov“ samozrejmé. Aký efekt tejto snahy vidieť? Žiadny. Absolútne. Neverím, že sa s nimi dá niečo urobiť. Keď to oni sami nebudú chcieť zmeniť, naša snaha s nimi nič neurobí.
Čo sme akurát dokázali? Vychovali sme z nich už niekoľko generácií totálne lenivú bagáž, ktorá nemá hanbu sa ešte pretŕčať v telke a vykrikovať, ako zle je o nich postarané!

„Pozriťhe v akhom bhyte musíme žiť? More, dhajte nám nové bhyty!!!
A jak mam uživiť svoje dzeci?
Čo chce urhóbiť thóta vláda pre nas more, ha?“

Postavili sme im jedno celé sídlisko, navyše v tak peknej lokalite, kde by pokojne mohli stáť rodinné domy. Niekoho z nás, napríklad. Teraz sa pozeráme, ako im tam za peniaze nás všetkých chodia Gádžovia na traktoroch vypratávať „hajzel“ spod okien. Ako sa pred našimi očami celé toto sídlisko doslova rozpadáva.
Čo bude, keď na Luníku IX zbúrajú posledný panelák?

V hromadnej doprave som nikdy nezažila, že by revízor dal pokutu Rómovi, ktorý cestoval načierno. Všetkých nás to poburovalo. Aké riešenie sa vymyslelo? Autobusovú linku, ktorá mestom premávala roky pod číslom 11, jej trasa bola z Luníka IX, cez Námestie Osloboditeľov a končila na sídlisku Ťahanovce, tak túto linku rozdelili. Číslo 11 jazdí z Luníka IX a končí na Námestí Osloboditeľov. Linka 10 jazdí už len z Luníka VIII, cez Námestie až na spomínané sídlisko. Aký je dôvod tohto rozdelenia? Možno aby Gádžov už nenasralo, keď uvidia, ako si Róm cestuje bez lístka.
Čo oko nevidí, srdce nebolí…

Ide ma šľak trafiť, keď vidím, ako tomuto etniku neustále vychádzame „v ústrety“. A kompetentní hádam ešte očakávajú, že im za toto Rómovia budú vďační. No, to určite!
Čo urobila každá jedna vláda od nežnej revolúcie, aby sa Gádžovia nemuseli báť o seba, svoje deti, svoje majetky, aby Gádžo nezvažoval, či mať dve deti, tri deti alebo len jedno, alebo či vôbec mať nejaké deti? Neustále sme sa museli uskromňovať a uťahovať fiktívne opasky a trpezlivo čakať, že aj nám už raz konečne bude dobre.

Kto je v tejto krajine vlastne Pánom?
__________________________________________
Každý biely Gádžo svojho Róma živí
kým bude v robote, na dôchodku, úplne sivý
a keď Gádžo v hrobe bude mŕtvo spať
tučný Róm sa vo fotelke bude hlasno smiať…

„Biely Gádžo, choď ty pekne do práce sa báť
ja sa zatiaľ s majetkom tvojim budem ticho hrať…“

______________________________________________________________________________
gratulácia
Foto : zdroj Internet

Nedokončená

02.12.2020

Len chvíľu som s tebou a celá z teba nežniem. plačem a ľúbim. Blúdim, keď ťa neviem nájsť, strácam sa, keď prestáva tvoj hlas priasť. Na koľko týždňov mám ťa ešte? Nie som žiadny veštec som iba Žena. Potichu zaľúbená. Tak potichu až mi duša kričí bez zjavných vonkajších príčin. Bez spoločnej adresy sme, bez bozku z lásky a rannej kávy čo všetko spraví. [...]

Poviem to trochu inak

21.04.2020

Aj keď nás po tejto zemi veľa nekráča, je nás na Slovensku len niečo málo cez päť miliónov, no pokojne by sme mohli byť žiarivým príkladom pre zvyšok sveta. Tak ako to bolo v novembri 1989 a tiež na prelome rokov 1992-1993. V oboch prípadoch sme sa dokázali zachovať slušne, pokojne, rozvážne. Doteraz nás vo svete dávajú za príklad. A v histórii to už takto bude [...]

Divoký Západ na východe EU

23.09.2019

„Keď má tiecť krv u nás, tak bude aj v Košiciach!“ Vyhlásil v roku 2015 vysokopostavený predstaviteľ oceľovej Matky (aj matka vo Votrelcovi bola veľká a oceľová…) v Pittsburghu po tom, čo si uvedomili a rozhodli, že musia zatvoriť niekoľko dlhodobo stratových prevádzok v USA a samozrejme prepúšťať zamestnancov. Prepúšťanie sa ale vtedy malo dotknúť aj [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

laluna

Na svet sa občas treba pozrieť očami človeka, ktorý práve spadol z Mesiaca.(S.Radič)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 194979x
Priemerná čítanosť článkov: 2566x

Autor blogu